tirsdag den 22. oktober 2013

Alternativet til at læse videre blev Etiopien

Dengang jeg startede på bacheloren i uddannelsesvidenskab, tilbage i efteråret 2010, havde jeg en hel klar fornemmelse af, at jeg ville foretage mig noget mellem bacheloren og kandidaten. Jeg var ikke særlig sikker på hvad det ”noget” præcist skulle være, men jeg forestillede mig nok en mulighed for at få nogle faglige relevante erfaringer, for på den måde bedre at kunne forholde mig til den teoretiske tilgang (dengang ville jeg nok have skrevet ”et relevant job”, men sådan udvikler ens formuleringer sig jo med tiden). I løbet af bacheloren har planerne svinget lidt frem og tilbage, nok mest fordi det selvfølgelig er en lidt skræmmende tanke at skulle ud og stå på egne ben, omsætte teori til praksis. I løbet af efteråret 12, det 5. semester på studiet, begyndte en eventyrlyst at spire i mig, og jeg begyndte at lege med tanken om at rejse ud og lave noget ulandsfrivilligt arbejde. I foråret 13, hvor jeg også skrev mit bachelorprojekt, kom tidspunktet for en beslutning omkring fremtiden tættere på, snakken omkring kandidatsøgninger, muligheder og alternativer til at læse videre blev hverdagssamtaleemne. Der var mange blandede ideer og muligheder blandt mine medstuderende, alt fra AAU’s nye uddannelse Kriminologi, CBS’ HR manegement, DPUs egen Pædagogisk sociologi til kandidatuddannelsen i uddannelsesvidenskab naturligvis. Efter et besøg på AAU med en forestilling om, at deres projektorienterede undervisningsform ville passe mig godt (primært med fokus på kandidaten i Læring og forandringsprocesser), et åbent hus omkring kandidatuddannelsen i uddannelsesvidenskab og en masse refleksioner nåede jeg til en erkendelse af, at uddannelsesvidenskab nok ville forblive den rette hylde for mig. Jeg kan godt lide konceptet omkring den tværfaglige belysning af læringsfeltet, jeg elsker tanken omkring læring som et værktøj til udvikling og så passer jeg godt ind et sted, hvor jeg kan føle mig lidt unik og ikke mindst selv være med til at forme mine kompetencer. Derfor endte jeg med at søge ind på uddannelsesvidenskab, for på den måde at være sikret en plads året efter, da det på daværende tidspunkt var svært at forudsige proceduren for fremtidig optagelse. Blandt mine studiekammerater var der andre end mig, der legede med tanken om sabbat år, i høj grad fordi at folk havde svært ved at beslutte, hvad de ville, savnede luftforandring og måske også fokus i studiet. Jeg sad med en følelse af at have brug for at gøre noget helt andet, få nogle erfaringer, prøve mig selv lidt af og forhåbentlig ende op med en mere sikker følelse af, hvad jeg gerne ville beskæftige mig med, hvad jeg skulle arbejde hen i mod i fremtiden. Efter en del research, en masse overvejelse, en lyst til at gøre noget unikt og en træng til at udfordre mig selv tog jeg en beslutning om at tage tre måneder til hovedstaden i Etiopien, Addis Ababa, for at lave udviklingsarbejde på en privat skole (svarende til vores folkeskoler).

Jeg formede selv projektet, gennem den internationale organisation Projects Abroad, ved at skrive en tekst omkring, hvad jeg kunne byde ind med, hvilke konkrete opgaver jeg kunne forestiller mig at lave og lidt om mine øvrige erfaringer samt personlighed. Det blev sendt rundt til alle de afrikanske kontorer, da jeg havde et ønske om at komme til Afrika. Kontoret i henholdsvis Tanzania og Etiopien var særligt positive omkring min henvendelse, og ville gerne arrangere det som jeg forestillede mig det. Forskellige faktorer omkring landendes historie og kultur spillede ind i min endelig beslutning af destination. Inden jeg tog af sted skrev jeg følgende ned omkring de forestillinger jeg havde om arbejdet hernede: 
”Jeg tænker for det første, at jeg kan hjælpe med at forbedre noget rent organisatorisk – fx nogle procedure omkring det at frivillige kommer og underviser i engelsk. Jeg håber også at få lov at arbejde med evaluering på skolen – altså at udvikle nogle metoder, som de selv med fordel kan bruge, for at evaluere deres undervisning eller lærernes trivsel fremadrettet. For det andet forestiller jeg mig også, at jeg kan igangsætte en udviklingsproces omkring lærerne og deres forhold til undervisning. Det kan fx være som workshops omkring læring og motivation, men det kan også være som personlig feedback, efter jeg har observeret deres undervisning nogle gange. Jeg håber, at jeg kan igangsætte en refleksion omkring, hvorfor de egentlig underviser på den måde de gør, og ikke gør mig til dommer over, hvorvidt deres undervisning er rigtig eller forkert!”
Med fagbøger omkring didaktik, læringsteori og motivation pakket i kufferten tog jeg meget forventningsfuld til Addis den 15. september 2013.