tirsdag den 29. januar 2013

Så er vi igang;)

I går, mandag d. 28/1, fik jeg afsluttet femte semester på uddannelsesvidenskab, med en mundtlig eksamen i modulet "Organisation og ledelse". Det gik rigtig godt, så det var dejligt at blive anerkendt for den præstation og interesse jeg har i faget :D

Det betyder også at jeg nu er klar til at fokusere på det her kære bachelor projekt.
Vi har lånt de første bøger på Statsbiblioteket, og de næste ugers kunst bliver at få læst os godt ind i feltet, men bestemt også at få truffet nogle valg..
Vores første bøger er skrevet i dokumentet her: 
"litteratur"
og det er tilladt at kommentere i selve dokumentet, eller her, hvis man har andre forslag, eller kan anbefale nogle af bøgerne i en bestemt sammenhæng;)
I den kommende tid skal vi også tage stilling til den specifikke vinkel, og hvilke virksomheder vi gerne vil ringe til først. Vinklen på problemstillingen, kommer naturligvis også til at afhænge af, hvilken virksomhed, der bider på, - hvad der er interessant der, og om de har noget specielt ønske til vores fokus.
I dag kom vi til at snakke om en virksomhed med produktionsmedarbejdere/faglærte arbejdere, der havde lavet en undersøgelse om deres medarbejderes basale læse og regnefærdigheder. Det havde vist sig, at det var markant lavere end forventet og virksomheden overvejede at forbedre medarbejdernes basale boglige færdigheder. Vi kom derfor til at snakke om det interessante i, hvordan man motivere sine medarbejdere til at lære noget, som de måske egentlig ikke selv ser et formål i, ift. deres daglige job - som de jo godt kan udføre. Man kan i hvert fald sagtens forestille sig en modstand for læring i denne situation;) 

Er stadig topmotiveret - og tænker at det bliver et rigtig spændende forløb..
- Frk Lagoni

torsdag den 17. januar 2013

Hvorfor motivation?

Motivation er et emne, der på en måde har fulgt mig gennem hele studiet. Jeg har været optaget af det fra dag 1 og alligevel har jeg aldrig skrevet en opgave om det, selvom det har været oppe og vende i flere emnebrainstorms. På den måde er det super spændende at min bachelor kommer til at have det som omdrejningspunkt.
Noget af det der optager og fanger mig er hvad der driver mennesker. Hvordan får man et andet menneske til at handle, lærer, tænke innovativt? og hvad gør at personen gør det "automatisk"? Og kan man overhovedet motivere udefra - eller er motivation kun en faktor der kommer indefra, i den enkelte person? Kan en handling blive lige så god, hvis ikke personen selv er motiveret? og kan man lærer noget af andres motivation? Kan det smitte? Kan man som chef skabe en stemning/ et miljø, hvor medarbejderne er mere motiverede - og hjælper pengebonusser?

I min optik er emnet motivation bredt og meget kompleks - der kan stilles mange flere spørgsmål end dem ovenfor, og der gives med garanti ikke entydige svar på dem alle..
Noget af det jeg har dyrket meget de seneste år er frivilligt arbejde, i flere forskellige sammenhænge.. I den verden spiller motivation en helt særlig rolle - og jeg kan blive imponeret over hvad folk gør, uden at få løn for det. Der kan jo være mange årsager til at man er motiveret for at lave frivilligt arbejde, alt fra cv-forbedringer, til at rede verden og gøre en forskel for andre, men også motiver som nye venner og en følelse af fællesskab og tilhørsforhold er blandt frivilliges drivere. Uanset hvilke(n) årsager der driver en til at lave frivilligt arbejde, så er en ting sikkert - man er topmotiveret i alt den tid man er der.
I den frivillige verden er økonomi og lønbonus erstattet med andre værdier som fx det at være social og udfordringer og personlig udvikling. 



Måske skal man dyrke andet end økonomiske værdier for at skabe motivation hos sine medarbejdere - det mener i hvert fald organisationen bag denne fine film:

http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

Der er ingen tvivl om at den frivillige verden har fået mig til at reflektere over, hvad der motivere folk, men også min erhvervserfaring generelt har sat tanker igang hos mig.
som ufaglært arbejder er arbejdsplads mulighederne trods alt begrænsede, og de studiejobs flertallet erhverver sig er, med alt respekt, ofte præget af en del rutinearbejde. Jeg selv har været ansat flere steder, hvor "man gør som man plejer, fordi det virker" og hvor "der kun er en løsning" - og hvor det i øvrigt er påfaldende ensartede udfordringer, der opstår igen og igen. Jeg har stor respekt for de mennesker der udføre denne type af arbejde 37 timer, i lange perioder af deres arbejds liv, men jeg kan ikke lade være med at tænker over, hvordan jeg mon kan få dem til at prøve noget nyt. Hvordan jeg kan få dem til at tænke ud af boksen, i nye løsninger, nye vinkler, optimeringer og forbedringer?  Hvordan kan jeg motivere rutinemedarbejdere til at være innovativ?
Okay det er måske ikke noget jeg lige løser hen over natten - men måske netop derfor tricker det mig. Det er en fed udfordring - og jeg bliver lige fanget af den hver gang, jeg møder mennesker, der arbejder 100 % på rutinen!

mandag den 14. januar 2013

Det første reelle spadestik er taget


Det første spadestik er taget i dag! Der er valgt makker, emne og ansøgt om vejleder - så nu er fundamentet lagt - og det bliver godt!!

Jeg starter dog lige et andet sted. I starten af november var vi (hele årgangen) til første indledende seminar omkring det kommende BA-projekt. Det sætter naturligvis nogle tanker i gang om, at jeg så snart er nød til for alvor at forholde mig til det der famøse 6. semester, hvor der skal skrives et afsluttende projekt - med frit valg på rigtig mange hylder. Uddannelsesvidenskab er et meget bredt felt, så der er rigtig mange emner indenfor uddannelse, læring og udvikling, der falder ind under;) 

Det er længe siden jeg erkendte, at jeg bestemt arbejder bedst med eksamensopgaver når jeg ikke er alene om det. Jeg reflektere og bidrager, stiller mig kritisk og er meget mere effektiv når jeg har en at skrive med. Jeg har igennem studiet skrevet flere opgaver med den samme makker og jeg har håbet meget, at hun havde lyst til at skrive sammen igen. Ellers ville jeg have været lidt presset, eftersom jeg hele tiden har været bevidst om mine svagheder ved at skrive alene og tilsvarende styrker ved at være to;) Desuden ved jeg præcis, hvor jeg har min tidligere makker, vi kender hinandens tilgange, metoder, stilarter, døgnrytmer og meget andet. Desuden har vi for længst brudt barriererne omkring, hvorvidt vi kan tillade os at rette i hinandens skrevne ord, hvad den anden mon tænker, når hun læser noget fuld af fejl osv. Vi har fået skabt en opgavekultur, hvor man kan sige hvad man tænker, uden at være bange for den andens reaktion - og det ville jeg ikke vide om jeg kunne skabe med en anden.. 

Vi har begge haft den indstilling, at vi ikke ville gå på kompromis med emnet i opgaven. Vi vidste at det næsten er et halvt år, man skal fordybe sig, så det var vigtigt at vi begge brændte for konceptet, og havde lyst til det.. 
Derfor havde vi også en indledende snak i november engang, om emner, som vi hver især kunne forestille os.. Vi endte med at kunne konkludere, at vi havde op til flere fællesnævnere, så muligheden for at finde et fælles emne, var ikke længere til diskussion;) 
Heldigvis sagde hun, efter lange overvejelser om at skrive alene, ja! 

Så i dag, mandag d. 14/1-13 har vi brugt tiden på at snakke om emner og muligheder. Vi er enige om, at vi gerne vil lave en empirisk opgave i samarbejde med en større privat virksomhed. Efter ret kort tid kommer vi frem til to overordnede emner - henholdsvis kultur og motivation begge mere eller mindre koblet på nogle lærerprocesser.
Efter lidt snak frem og tilbage om muligheder og begrænsninger tager vi en intuitiv beslutning om at gå efter motivationsteori koblet på organisatorisk læring i samarbejde med en virksomhed.
Ikke fordi det ligefrem er nogen problemformulering i sig selv, men det føles som et stort skridt når jeg i flere måneder har gået og funderet lidt over hvad det mon endte med;) 
I samme omgang fik vi ønsket vejledere, så vi kan komme med i puljen, der får tildelt vejledere om en uge d. 21/1.. 

Motivation er et emne der har optaget mig fra dag 1 på Uddannelsesvidenskab, så på den måde kan det ikke passe bedre - især fordi jeg aldrig har fået fordybet mig i det før på studiet.
Har en fantastisk god mavefornemmelse med det her projekt - og tror oprigtigt at det bliver vildt spændende. 
God mandag til jer alle;) 

Så blev ideen til realitet

Bachelorprojekt... Det lyder godt nok stort og flot, og associationerne flyver lidt i både øst og vest. Jeg tænker både på, hvordan det mon skal gå, hvordan det bliver - men bestemt også på, hvilken fantastisk fed proces, det bliver at få lov at fordybe sig i et bestemt emne, fra nu af og til juni måned. På en god dag når tankerne også til konsekvensen af at skrive det bachelorprojekt - nemlig at det bliver en afslutning på 3 år som bachelorstuderende, 3 år som prøvekanin, 3 år med skønne mennesker og en fed personlig udvikling. Bachelorprojektet bliver kulminationen af 3 skønne år på Uddannelsesvidenskab (Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus universitet). Til jer, der får ordet galt i halsen og som ikke aner, hvad det går ud på, kan der læses lidt ved at klikke her
Som den aller første årgang på denne nye uddannelse, har der naturligvis været mange udfordringer og uforudsete drejninger undervejs, men for mig har det været en super spændende rejse - og jeg er bestemt havnet på den rigtige hylde, i forhold til valget af videregående uddannelse.

Jeg har besluttet  at lave denne blog omkring det næste halve års arbejde med bachelorprojektet af flere årsager. For det første er det et sted, hvor jeg selv kan reflektere lidt over processen og indholdet undervejs. Det er også et sted, hvor jeg kan få lov at skrive præcis hvad jeg tænker, uden at det skal vurderes af en censor. Jeg håber det bliver et sted, hvor der er plads til de vinkler, der ikke er plads til i opgaven, men også et sted, hvor jeg kan koble fra, og ikke tænke så meget. 
Derudover synes jeg også at det er sjovt at dokumentere processen, mine tanker, og de omgivelser og omstændigheder, der vil påvirke os undervejs, når jeg nu er blandt de første 100, der overhovedet skriver et bachelorprojekt på uddannelsesvidenskab. 
Jeg håber bloggen kan være med til at gøre nogle nysgerrige på, hvad uddannelsesvidenskab egentlig er for noget og så kan emnet forhåbentlig også vægge lidt nysgerrighed/interesse rundt omkring;) 

Velkommen til min blog om et af de første Bachelorprojekter, der bliver skrevet på Uddannelsesvidenskab.