torsdag den 17. januar 2013

Hvorfor motivation?

Motivation er et emne, der på en måde har fulgt mig gennem hele studiet. Jeg har været optaget af det fra dag 1 og alligevel har jeg aldrig skrevet en opgave om det, selvom det har været oppe og vende i flere emnebrainstorms. På den måde er det super spændende at min bachelor kommer til at have det som omdrejningspunkt.
Noget af det der optager og fanger mig er hvad der driver mennesker. Hvordan får man et andet menneske til at handle, lærer, tænke innovativt? og hvad gør at personen gør det "automatisk"? Og kan man overhovedet motivere udefra - eller er motivation kun en faktor der kommer indefra, i den enkelte person? Kan en handling blive lige så god, hvis ikke personen selv er motiveret? og kan man lærer noget af andres motivation? Kan det smitte? Kan man som chef skabe en stemning/ et miljø, hvor medarbejderne er mere motiverede - og hjælper pengebonusser?

I min optik er emnet motivation bredt og meget kompleks - der kan stilles mange flere spørgsmål end dem ovenfor, og der gives med garanti ikke entydige svar på dem alle..
Noget af det jeg har dyrket meget de seneste år er frivilligt arbejde, i flere forskellige sammenhænge.. I den verden spiller motivation en helt særlig rolle - og jeg kan blive imponeret over hvad folk gør, uden at få løn for det. Der kan jo være mange årsager til at man er motiveret for at lave frivilligt arbejde, alt fra cv-forbedringer, til at rede verden og gøre en forskel for andre, men også motiver som nye venner og en følelse af fællesskab og tilhørsforhold er blandt frivilliges drivere. Uanset hvilke(n) årsager der driver en til at lave frivilligt arbejde, så er en ting sikkert - man er topmotiveret i alt den tid man er der.
I den frivillige verden er økonomi og lønbonus erstattet med andre værdier som fx det at være social og udfordringer og personlig udvikling. 



Måske skal man dyrke andet end økonomiske værdier for at skabe motivation hos sine medarbejdere - det mener i hvert fald organisationen bag denne fine film:

http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

Der er ingen tvivl om at den frivillige verden har fået mig til at reflektere over, hvad der motivere folk, men også min erhvervserfaring generelt har sat tanker igang hos mig.
som ufaglært arbejder er arbejdsplads mulighederne trods alt begrænsede, og de studiejobs flertallet erhverver sig er, med alt respekt, ofte præget af en del rutinearbejde. Jeg selv har været ansat flere steder, hvor "man gør som man plejer, fordi det virker" og hvor "der kun er en løsning" - og hvor det i øvrigt er påfaldende ensartede udfordringer, der opstår igen og igen. Jeg har stor respekt for de mennesker der udføre denne type af arbejde 37 timer, i lange perioder af deres arbejds liv, men jeg kan ikke lade være med at tænker over, hvordan jeg mon kan få dem til at prøve noget nyt. Hvordan jeg kan få dem til at tænke ud af boksen, i nye løsninger, nye vinkler, optimeringer og forbedringer?  Hvordan kan jeg motivere rutinemedarbejdere til at være innovativ?
Okay det er måske ikke noget jeg lige løser hen over natten - men måske netop derfor tricker det mig. Det er en fed udfordring - og jeg bliver lige fanget af den hver gang, jeg møder mennesker, der arbejder 100 % på rutinen!

5 kommentarer:

  1. Hvordan får man RUTINEMEDARBEJDERE til at tænke ud af boksen.....Ja, men skal man nu også det, der er mange anskuelsesvinkler på dette spørgsmål. Motivationen for denne medarbejder kan jo netop være at udføre sit job og hver måned få sin løn, således at der kan betales husleje og få mad på bordet..og så er der også bare mange rutineopgaver som skal udføres i samfundet og der findes mennesker som bare har det bedst med denne type jobs. Og samtidig vil de blive usikre og utrygge ved forandringer og udfordringer. At dette så kan have andre årsager er så en anden sag.
    Motivation : Pengebeløb er kun en lille del af den samlede motivation. Der er ingen tvivl om at anerkendelse, værdsættelse, medindragelse, oplysning/åbenhed, spiller en rigtig stor rolle i motivationen af en medarbejder. Dette skal dog være afstemt efter branchen, de enkelt stillinger og jobgrupperinger. Det kræver en god leder, men som vil få det tifoldige tilbage.
    Der kommer måske mere senere på dagen....

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan sagtens følge dig i at nogle menensker har taget det valg at jobbet skal være rutinepræget, så de kan bruge dere energi på at bruge pengene i fritiden og værne om familie, venner og andre værdier. Det er helt fair, og selvfølgelig er der brug for folk i alle typer af erhverv.
      Jeg ønsker ikke at forandre verden, jeg er bare optaget af hvordan jeg kan få nogle af disse medarbejdere til at gribe en enkelt forandring af og til, en enkelt udvikling, der måske endda ville gøre deres hverdag nemmere.
      Det er et super komplekst spørgsmål som du selv skriver, og der er mange sider af den sag.

      Slet
  2. Kære Louise - det er mange spændende spørgsmål - som den fagnørd jeg er kan jeg jo ikke lade være med at tænke på, at det er ren psykologi ;-))
    Er du igang med at finde litteratur?
    Kh Joan

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Joan
      Tak for det, og ja motivationsteori er da i høj grad psykologisk;)
      Vi har lån en masse forskellige, ret "tilfældige" bøger på statsbiblioteket. Du kan se den foreløbige liste her: https://docs.google.com/document/d/1ynm6YwvNk3XsVFary4L27TU_oFbb-LOOTmttGSdAN_w/edit

      Så den næste tid kommer i høj grad til at gå med at læse os ind i feltet, og vælge nogle teoretikere ud.
      Gode forslag modtages rigtig gerne;)
      Kh LOuise

      Slet
  3. Hej Louise

    Et rigtig spændende emne som i bund og grund er "the missing piece" når det kommer til læring. Jeg har selv, i mit sidste praktikforløb på læreruddannelse, fordybet mig i netop motivation, og hvordan man kan skabe en større motivation hos folkeskoleelever. Motivation er jo en forudsætning for effektiv læring.

    Der er selvfølgelig visse forskelle på skoleelever og medarbejdere i en virksomhed, men den metode jeg brugte i mit forsøg på at øge motivationen, var bl.a. formativ evaluering og en gennemskuelig og gennemsigtig undervisning, hvor jeg fortalte eleverne hvad de skulle gøre, hvad de skulle opnå, og hvorfor det havde relevans for dem at opnå det.

    Der er, som jeg ser det, en lighed mellem elever og ansatte. De spørger alle sammen sig selv: "Hvorfor skal jeg lave det her? Hvorfor er det relevant for mig?"

    Det spørgsmål forsøgte jeg at besvare, inden jeg startede mine elever op med emnet. Nøgleordet er, efter min opfattelse, relevans.

    Folk går til valg og stemmer enten fordi, de andre gør det, derfor bør jeg også. Jeg plejer at gøre det, og gør det igen. Valget af regering kommer til at få afgørende betydning for mit liv, derfor er det yderst relevant for mig at stemme.

    Mens andre bliver hjemme fordi de ikke aner noget om politik, fordi de ikke føler det har nogen relevans for dem, og ikke føler at de med deres stemme, kan gøre en forskel.

    Jeg arbejder som frivillig på et spillested, hvor jeg laver lys til koncerter, og jeg har været der i 11 år. Hvorfor har jeg haft motivation til at udføre gratis arbejde i så lang tid? Jeg ville nok svare at jeg har gjort det fordi det sted giver mig mulighed for at udfolde mig kreativt hvor kun jeg selv sætter grænsen. Kreativ frihed. Men mine kolleger omme bag baren, ville med garanti svare det sociale samvær.

    Jeg ved ikke om det er direkte relevant for din BA, men har du overvejet litteratur af Thomas Ziehe?

    Al held og lykke med den

    Vh.

    Kim J. R.

    SvarSlet